Exportdocumenten

Exportdocumenten die nodig zijn voor zendingen naar bestemmingen buiten de Europese Unie.

Tot 1000 euro factuurwaarde (inclusief de vrachtkosten) is nodig:

  • (Proforma)Factuur ondertekend en zomogelijk met bedrijfsstempel in viervoud voorzien van adresgegevens ontvanger, adresgegevens afzender.  Een proforma factuur wordt bij het invoeren van de pakketten naar bestemmingen buiten de EU door ons systeem automatisch aangemaakt.
  • Een ondertekend CN23 formulier moet op het pakket. Het CN 23 formulier wordt door ons systeem tegelijk bij het verzend label uitgeprint. (voor China ook 4 x ondertekend CN 23 formulier bijvoegen in envelop) Eventuele extra benodigde documenten moeten op het pakket in doculop worden vastgemaakt.
  • Voor sommige landen zijn extra documenten nodig. Ga hiervoor te rade bij de Kamer van Koophandel of de douane.

Op deze (Proforma)factuur moet staan:

  • TARIC-code (HS-code). eventueel op te zoeken in het gebruikstarief op de site van de Douane of  het CBS.  Wordt ook zolltariff (DE), customs tariff (GB) of Statistisch nummer genoemd,
  • Oorsprongverklaring (Downoad voor verdere uitleg Kvk document met info hierover hier),
  • Waarde van de goederen per stuk en het totaal. Waarde inclusief verzendkosten en 0% BTW)
  • Elke kopie ondertekend met blauwe balpen en naam in blokletters,
  • Indien mogelijk een bedrijfsstempel,
  • Naam en telefoonnummer contactpersoon (ontvanger).

Voor stukgoed (pakketten zwaarder dan 30kg), palletvervoer en pakketten met een factuurwaarde van meer dan 1000 euro is tevens een “Overeenkomst/machtiging voor het optreden als directe vertegenwoordiger” nodig. Deze machtiging is nodig voor het afhandelen van de douaneformaliteiten.

De “overeenkomst/machtiging voor het optreden als directe vertegenwoordiger” kunt u hier Downloaden.

 

Oorsprongverklaring 

DUITS
“Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklärt, daβ diese Waren soweit nicht anders angegeben, präferenzbegünstigte EU-ursprungswaren sind.”

ENGELS
“The exporter of the goods, covered by this document, declares that, except where
otherwise clearly indicated, these products are of EEC-preferential origin.”

FRANS (bij bestemming Turkije en Tunesië)
“Je soussigné exportateur des marchandises couvertes par le présent document declare que, sauf indication contraire, ces marchandises répondent aux conditions fixées pour obtenir le caractère originaire dans les échanges préférentiels avec la Tunisie et sont originaires de la Communauté européenne.“

Download document met uitleg hier.

 

Hoogte invoerrechten

Invoerrechten zijn van veel dingen afhankelijk. Bijvoorbeeld van land van herkomst, land waar het heen gaat, aard van de goederen enz. Ga hiervoor te rade bij de kamer van koophandel of douane.

 

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten ontleend worden. U blijft zelf verantwoordelijk voor het maken van de documenten. U kunt te rade gaan bij de belastingdienst, douane en Kamer van koophandel voor het maken van correcte documenten voor het uitvoeren van goederen naar landen buiten de EU. Zie ook de Disclaimer